Ik heb sinds dat ik het herseninfarct heb gehad vrij veel last van vermoeidheid. Ik kan zo op de stoel zitten, en in diepe slaap vallen. Maar wat is vermoeidheid?
Wat is vermoedheid?
Iedereen is wel eens moe. Ook zonder hersenaandoening. Voor normale vermoeidheid is er meestal een duidelijke reden. Bij vermoeidheid door een hersenaandoening werkt dit anders. Je wordt sneller moe bij activiteiten en het duurt langer om te herstellen. Ook als je geslapen hebt kun je nog moe zijn.
Mensen met een hersenaandoening merken vaak pas (te) laat dat ze moe zijn. Als je vermoeidheid eerder herkent en dan rust neemt, kun je voorkomen dat de vermoeidheid toeneemt. Kenmerken van vermoeidheid zijn hoofdpijn, concentratie- en geheugenproblemen, minder goed tegen geluid, drukte en/of licht kunnen en soberheid of spanning.
Verschillend hersenaandoeningen kunnen zorgen voor vermoeidheid. Enkele voorbeelden zijn beroerte, Parkinson, dementie, MS of een hersentumor.
Impact van vermoeidheid
De impact van vermoeidheid op het dagelijks leven kun je verschillende dingen merken. Je kunt bijvoorbeeld het tempo van het gewone leven niet bijhouden. Of het moeilijk om je te concentreren. Bijvoorbeeld op het werk of studie. Het kan ook zijn dat je minder energie hebt om naar andere mensen te luisteren, of minder interesse hebt in anderen.
De oorzaak van vermoeidheid
Hoe het komt dat mensen met een hersenaandoening vaak sneller vermoeid zijn, is niet precies bekent. Wel weten we dat de hersenen na een hersenaandoening minder efficiƫnt zijn. Ze moeten harder werken om hetzelfde voor elkaar te krijgen. Daarom word je sneller moe en duurt het langer om te herstellen.
Ook een verstoord slaapritme kan voor vermoedheid zorgen. Dit komt bijvoorbeeld doordat je je ziek voelt, stress hebt of bepaalde medicijnen gebruikt.
Geef een reactie